Plastik Dubel Nasıl Duvara Uygulanır ?
Vida veya cıvata kullanılarak, sert zeminler üzerine yapılan sabitleme işlemlerinde dübel adı verilen malzemeler kullanılır. Ahşap haricindeki çoğu yüzeyde kullanılan dübeller, zemin içinde sağlam bir tutunma sağlayarak sabitleme işleminin en iyi şekilde gerçekleştirilebilmesine olanak sağlarlar.
Dübeller genellikle plastik ve çelik olmak üzere iki çeşit malzemeden üretilirler. Bunların içerisinde en fazla kullanılan dübel çeşidi plastik dübellerdir. Yapılacak sabitleme işlemine ve yüzeye göre farklı kalınlıkta ve farklı uzunlukta dübeller kullanılabilir. Ağır eşyaların ve para kasası gibi eşyaların sabitlenmesinde genellikle çelik dübeller, alçıpan ve içi boş duvarlar içinse alçıpan dübelleri ve kelebek dübeller gibi dübel çeşitleri kullanılmaktadır. Bazı dübeller ise duvara vidalarıyla birlikte çakılırlar. Genel olarak dübeller duvara çakıldıktan sonra, içlerinde ilerletilen vida veya cıvata dübellerin dışarıya doğru açılarak, içlerinde bulundukları deliğe çok sıkı bir şekilde tutunmasını sağlar. Mantolama işleminde kullanılan dübeller ile korniş dübelleri gibi bazı dübel çeşitlerinde ise dübel duvara çakıldıktan sonra sabitleme işlemi özel çivisi dübelin ortasına çakılarak tamamlanmış olur.
Dübel İçin Delik Nasıl Açılır?
Sabitleme işleminin yapılabilmesi için öncelikle dübelin duvara çakılması ya da yerleştirilmesi gerekir. Dübelin duvara çakılması içinse öncelikle matkapla duvarda dübele uygun bir delik açılmalıdır. Duvarda dübel için delik açılabilmesi için elmas matkap ucu kullanılmalıdır. Matkap ucunun kalınlığı ise çakılmak istenen dübelle aynı olmalıdır. Matkap uçlarının numaraları üstlerinde yazan numaralardan anlaşılabilir. Ancak dübel numarasının anlaşılabilmesi için kumpas kullanılması gerekebilir.
Dübel için matkapla duvarda delik açılırken matkap darbe konumunda olmalı ve matkap ucu üzerinde dübel uzunluğu elektrik bandı sarılarak işaretlenmelidir. Bu işlemden sonra duvar dikkatli bir şekilde işaretli alan bir miktar geçecek şekilde delinmelidir. Bu şekilde dübelin delik dışında kalması önlenmiş olur. Son olarak da matkap ucu delik içinde ve deliğin kenarlarına bir miktar kuvvet uygulanarak döndürülmelidir. Bu, deliğin matkap ucundan bir miktar daha geniş olmasını sağlar. Ancak bu aşamada deliğin fazla genişletilmemesine dikkat edilmelidir. Aksi halde dübel deliğe yeterince tutunamayacaktır.
Dübel Nasıl Çakılır?
Duvarda delik açıldıktan sonra dübel deliğe yerleştirilmeli ve yavaşça çakılmalıdır. Dübelin hızlı bir şekilde çakılması durumunda dübel kırılabilir veya ezilebilir. Ayrıca dübelin deliğe tam olarak girmesine dikkat edilmeli, eğer dışarıda kalan kısım varsa da maket bıçağı ile kesilmelidir.
Eğer dübel vida ile birlikte çakılacaksa, dübel deliğe yerleştirildikten sonra çekiçle vida üzerine vurularak çakılmalıdır. Alçıpan dübelleri ise sert bir cisimle ittirilerek de deliğe sokulabilirler. Çelik dübellerin çakılmasında da dikkatli olunmalıdır. Zorlanma olursa çelik dübellerin yapıları bozulabileceği için bu dübeller öncelikle hafif hareketlerle çakılmalıdır.
Dübel çakıldıktan sonra vida veya cıvata kullanılarak sabitleme işlemi yapılmalıdır. Eğer dübel doğru bir şekilde çakılamamışsa ve yerinden oynuyorsa, ya dübel vidalandıktan sonra pense ile dışarıya çekilmeli ya da içinde dübel olan delik matkapla tekrar delinmelidir.
Plastik Dubel Duvara Uygulama Resimleri ;